Eindelijk opnieuw theater. En in openlucht. GAZ, pleidooi van een gedoemde moeder, een brandend actuele theatermonoloog van Tom Lanoye, speelt immers op locatie in de buitenlucht.
'Op de speelplaats van het gewezen Francesco Paviljoen, ingang Nonnenstraat 6, bouwen we daarvoor een heus treinstation na, inclusief een levensgrote spoorlijn', zegt voorzitter Serge Van Goubergen.
'Daar kruipt Assunta Geens in de huid van een getormenteerde moeder. Zij vertelt het leven van haar zoon, een gedode terrorist. Zonder hem te vergoelijken of zichzelf te sparen, bouwt zij zich om tot de spiegel van een hele samenleving.
Samen met regisseur Dirk Couvent werkte Assunta maanden aan dit uitzonderlijk teder, ontroerend en tegelijk scherp pleidooi voor geduld, om niet meteen met je oordeel klaar te staan.
Een gevatte analyse van de gevoelens van een moederhart waar ook ter wereld...
We voorzien een publiekstent met de nodige verwarming, maar vragen ons publiek om toch rekening te houden met de weersomstandigheden.
De foyer wordt corona-proof ingericht in het oude auditorium van de campus. Daar kan iedereen voor de voorstelling droog en warm verzamelen en nadien nog gezellig nakaarten over dit ongetwijfeld aangrijpende en herkenbare thema.
Korte inhoud GAZ
'De moeder van een gedode terrorist neemt het woord.
Zij vertelt het leven van haar zoon.
Zonder hem te vergoelijken of zichzelf te sparen, bouwt zij zich om tot de spiegel van een hele samenleving.
'Had mijn zoon zijn daden gepleegd in oorlogstijd, en in het uniform van ons leger? Hij had een monument gekregen.
Langzaam transformeren haar interne gevoelens tot een genuanceerde, doorvlochten maatschappelijke aanklacht. Daarin klinkt echter geen haat of frustratie; eerder overheerst de vergevensgezinde moederliefde. Alsof ze het de wereld vergeeft...
Tom Lanoye schreef de tekst in opdracht ter herdenking van de eerste gasaanval tijdens WO I, maar hij haalt vooral inspiratie uit het heden; de daden van Syriëstrijders en aanslagen als die op Charlie Hebdo.
Geen lichtvoetig thema, maar je zal zien dat deze prachtige tekst eerder een uitzonderlijk teder, ontroerend en tegelijk scherp pleidooi is voor geduld, om niet meteen met je oordeel klaar te staan.
Een gevatte analyse van de gevoelens van een moederhart waar ook ter wereld...'
Adem van en met Filiep Bataillie
Alle aandacht gaat ook naar Adem, de monoloog van voormalig Theaterspektakel-lid Filiep Bataillie. In oktober is hij bij Theaterspektakel te gast. Door aanwezigheid op die avond steunt ons publiek mee.
Praktische info:
22 (avant-première t.v.v. Adem), 23 (première), 28, 29, 30 oktober en
4, 5, 6 november – 20 uur
Op locatie: Campus Francesco, ingang Nonnenstraat 6 , Herentals.
Voorstelling in open lucht - publiekstent.
Foto's en red. Johan Temmerman/ NNieuws.